4k-wallpaper-architecture-bay-1485894 (1)

Merknaam checken

Controleer bij ons gratis of uw merknaam al is geregistreerd.

Merknaam beschikbaarheid controleren

Wilt u graag uw merknaam checken? U kunt de beschikbaarheid bij ons laten controleren in 3 eenvoudige stappen!

Merknaam checken doe je zo
Vul hier de merknaam in die je wilt laten checken

Kan ik gratis mijn bedrijfsnaam controleren? 

Jazeker! De eerste check op uw bedrijfsnaam, die u via onze merknaam check tool aan kunt vragen, is volledig kosteloos. Dit betekent dat u er zonder enige investering achter kunt komen of de naam reeds als merk geregistreerd staat. Een belangrijk stukje informatie, want indien een ander uw merknaam al registreerde, kan dit vervelende gevolgen hebben. Wanneer dat nog niet het geval is, doet u er vooral goed aan om dit zelf wel te doen. Zo kan een derde in de toekomst niet meer met uw merknaam ondernemen en bent u hier tegen beschermd.  

Hoe kan ik mijn merknaam gratis checken?  

U kunt via de bovenstaande tool eenvoudig door ons laten controleren of de merknaam al bezet is. Eerst vult u de merknaam in die u voor ogen heeft. Vervolgens vertelt u wat uw huidige of beoogde activiteiten zijn, zodat er voor ons een duidelijk beeld ontstaat. Tot slot vult u uw gegevens in zodat wij u over de beschikbaarheid van uw merknaam kunnen informeren. U bent dan volledig op de hoogte!  

Mijn merknaam is niet beschikbaar, wat nu? 

U kunt dan verschillende dingen doen. Eén optie is om te onderhandelen met de eigenaar van het oudere merk. Wellicht kunt u een akkoord bereiken met deze eigenaar zodat u een licentie verkrijgt of de merknaam kunt overnemen. Uiteraard kunt u ook de merkregistratie toch aanvragen met het risico dat de huidige merkeigenaar hiertegen in beroep gaat. Een laatste optie is om het oudere merk te betwisten, bijvoorbeeld op grond van het feit dat deze wellicht al 5 jaar niet meer wordt gebruikt. Wanneer deze opties niet werken, kunt u altijd nog opgeven en een andere merknaam kiezen.  

Wat zijn de voordelen van de check van Merkenbureau Bouma? 

Het belangrijkste voordeel van de check, van Benelux merkenbureau Bouma, is dat u met vertrouwen uw merknaam kunt gaan gebruiken wanneer u weet dat deze nog niet bezet is, of dat u er juist van op de hoogte wordt gesteld dat de naam al wel is geregistreerd. Zo verkleint u uw ondernemersrisico. Bovendien kan deze informatie u helpen om de juiste strategische keuzes te maken. Wanneer u al langere tijd onderneemt met een specifieke merknaam is het namelijk een stuk lastiger om nog van naam te veranderen indien deze bezet blijkt te zijn.  

Wat kan ik met het resultaat? 

Op basis van het resultaat kunt u er onder meer voor kiezen om uw beoogde naam te laten registreren, verder vooronderzoek te doen of een andere naam te kiezen indien uw beoogde naam al bezet blijkt te zijn. Zo bent u goed voorbereid op de toekomst! 

Waar u op kunt rekenen

  • Gratis: De check die wij uitvoeren en de terugkoppeling die u van ons krijgt zijn volledig gratis. 
  • Beschikbaarheidsanalyse: U krijgt van ons te horen of de beoogde merknaam al is geregistreerd als merk in de Benelux. Ook melden wij welke verdere beschikbaarheidsonderzoeken er mogelijk zijn, zoals gelijkenisonderzoeken. 
  • Onderzoek op basis van de eisen: We zullen ook uw merknaam checken op basis van de geldende eisen voor merkregistratie op basis van het merkenrecht. 
  • Snelle reactie: De check van uw merknaam wordt spoedig uitgevoerd, waarna u zo spoedig als mogelijk een reactie krijgt. 
  • Uiteraard volledig volgens de AVG: Uw privacy vinden we erg belangrijk. Daarom voldoen we uiteraard aan de eisen van de AVG en gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om.  

Wat we voor u kunnen betekenen

Uw merknaam checken is slechts de eerste stap naar een merkenregistratie. Pas wanneer uw merk geregistreerd staat in het merkenregister is het merk ook daadwerkelijk uw eigendom. Om dit voor u te realiseren bieden wij onder andere de volgende diensten aan.  

  • Vooronderzoeken naar beschikbaarheid in alle relevante merkenregisters: Wanneer uw beoogde merknaam nog niet bezet blijkt en u deze graag wilt laten registreren, dan bekijken we uitgebreid voor u of deze in alle voor u relevantie registers nog beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende landen en gebieden waar uw merknaam op dit moment wordt gebruikt en waar u die mogelijk gaat gebruiken in de toekomst.  
  • Uw merknaam registratie volgens alle geldende eisen: Om een merknaam te registreren moet de aanvraag tot registratie volgens de juiste eisen worden opgemaakt. Er worden bijvoorbeeld verschillende categorieën gekoppeld aan een merknaam, zodat uw merk correct en voor de juiste activiteiten in het register terecht komt.  
  • Goede begeleiding bij de keuze voor het beschermingsgebied: Wanneer u een merknaam laat registreren, bepaalt u zelf voor welk gebied u dit doet. Zo is het mogelijk om alleen in bijvoorbeeld de Benelux of juist voor verschillende landen een registratie aan te vragen. Welke u kiest, is afhankelijk van de doelstellingen en ambities die u voor het merk heeft. Wij adviseren u hier graag in! 
  • De bewaking van uw merknaam: Wanneer de registratie is voltooid, bent u de rechtmatige eigenaar van de merknaam. Het is echter zo dat u zelf verantwoordelijk bent voor de handhaving van de rechten op uw merknaam. Om het voor u gemakkelijker te maken nemen we de bewaking graag voor u uit handen. 

We informeren u graag 

Heeft u nog vragen over het merknaam onderzoek of onze dienstverlening in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u dan graag verder! 

Contact