Slider

Veelgestelde vragen…

die wij graag voor u beantwoorden!

Merkenbureau

Merken

Merkenregister

Modellen

Handelsnamen

Auteursrecht

 • Is een registratie nodig voor bescherming van auteursrechten?

  Als bedenker heeft u het recht uw creatie te exploiteren. Fysieke creaties zijn ook via modellenrecht en octrooirecht te beschermen, conceptuele creaties via het auteursrecht. Voor bescherming van auteursrechten is geen registratie nodig.

 • Hoe ontstaat het auteursrecht?

  Er is in Nederland geen enkele formaliteit vereist voor het verkrijgen van het auteursrecht. Door het creëren van een werk ontstaat het recht automatisch. Wel wordt als voorwaarde gesteld dat het werk “voldoende origineel” is en het “persoonlijk stempel van de maker” draagt. Dit wil zeggen dat er een zekere creativiteit aan het werk ten grondslag ligt.

 • Wat is de duur van het auteursrecht?

  Het auteursrecht eindigt 70 jaar na de dood van de maker. De duur van het auteursrecht is derhalve afhankelijk van het moment van creatie en het moment van overlijden van de maker.

Octrooien of patenten

 • Wanneer vraag ik een octrooi aan?

  Wanneer nieuwe producten gebruik maken van nieuwe of verbeterde technieken, productiewijzen of systemen, kan behalve een modeldepot ook een octrooi worden aangevraagd. Dit geeft het exclusief recht de vinding te exploiteren. Een goede octrooi-aanvraag beschrijft en beschermt niet alleen de vinding, maar ook de achterliggende technologie. Indien dit van toepassing is brengen wij u graag in contact met een octrooigemachtigde die u op professionele wijze van dienst kan zijn.

Kosten registratie

Logo’s en beeldmerken