4k-wallpaper-architecture-bay-1485894 (1)

Merkenrecht

Zoals de naam al zegt, is het merkenrecht het rechtsgebied dat zich richt op de bescherming van merken. Met dit recht kunnen bedrijven hun merkidentiteit beschermen, waardoor zij zich blijven onderscheiden van hun concurrenten.  

Wat is merkenrecht?  

Eigenlijk zien we het merkenrecht als het geheel van wetgeving, eisen, regels en jurisprudentie. Het merkenrecht bepaalt als het ware de rechten op een merk. Zo mag een merk bijvoorbeeld enkel door de eigenaar gebruikt worden, mede omdat dit volgens het Burgerlijk Wetboek een vermogensrecht is. Dit voorkomt dat anderen een vergelijkbaar of zelfs identiek merk gebruiken voor dezelfde soortgelijke producten of diensten. Als u merkenrecht wilt aanvragen, dan kan dit enkel via een depot. Dit zogenoemde depot wordt ingeschreven met behulp van een merkenrecht registratie 

Inbreuk merkenrecht  

Het is verboden om andermans merk te gebruiken. Helaas komt het regelmatig voor dat er sprake is van inbreuk op een merkenrecht. Om te achterhalen of dit inderdaad het geval is, wordt er gekeken naar het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom. Er wordt hierbij gekeken naar onderstaande principes:  

  • Hetzelfde merk voor dezelfde producten of diensten 
  • Een overeenstemmend merk voor dezelfde producten of diensten 
  • Hetzelfde of een overeenstemmend merk voor niet-vergelijkbare producten of diensten  
  • Dezelfde tekens zonder enige geldige reden 

Als er sprake is van bovenstaande principes, spreken we over inbreuk op merkenrecht. Dit is al het geval op het moment dat iemand de merknaam van een concurrent gebruikt in zijn of haar domeinnaam. Denk maar eens aan een webshop die sportkleding verkoopt van verschillende merken. Een domeinnaam zoals www.pumakledingkopen.nl maakt dus inbreuk op het merkenrecht van Puma. We nemen hierbij aan dat een merk vergelijkbaar is met een ander merk als het uit dezelfde branche komt of gemaakt is van dezelfde grondstoffen.  

Merkenrecht overdragen  

Als u een merkenrecht wilt overdragen, dient u te voldoen aan enkele stappen. Gelukkig is een merkenrecht overdragen eenvoudig! Bij de overdracht van een merk is het verplicht om alle gegevens in een akte vast te leggen. Deze akte moet vervolgens ondertekend worden door beide partijen. Let hierbij goed op het gebied waarvoor het recht geldt! Is er bijvoorbeeld sprake van een Benelux-merkenrecht? Dan is een Nederlandse overdracht niet voldoende. Als het merk toch wordt overgedragen op een verkeerd gebied, dan is de overeenkomst niet geldig. Toch is het overdragen van een merk niet altijd nodig. Zo kunt u ook voor een licentieovereenkomst kiezen. Hoewel u bij een overdracht niet meer de eigenaar bent van uw merk, bent u dit bij een licentieovereenkomst wel. U geeft dan een ander toestemming om uw producten of diensten met een eigendomsrecht te verkopen, te maken of te gebruiken. Hierbij mogen uw foto’s, teksten, tekeningen of andere gegevens met auteursrecht gepubliceerd worden. Meer informatie leest u in onze blog merkrecht overdragen.

Uitputting merkenrecht 

Een merkhouder mag controle uitoefenen over zijn merk. Als dit recht beperkt wordt, is er sprake van uitputting van het merkenrecht. Dit klinkt ingewikkeld, dus daarom leggen we het graag iets beter uit. Stel u voor, een product wordt onder uw merk verkocht in een bepaald gebied en wordt op de markt gebracht. Vervolgens wordt dit product doorverkocht of zelfs geïmporteerd naar een volledig ander gebied. De rechten van u als merkhouder gelden dan niet meer. En dat wilt u natuurlijk voorkomen! Een merkhouder wilt niet dat zijn producten voortdurend worden doorverkocht als er sprake is van een wijziging in zijn producten of verpakking, een afbreuk aan de reputatie van het merk of een ongerechtvaardigd voordeel uit onderscheidend vermogen. Op de grond van intellectuele eigendomsrechten kan u zich als merkhouder verzetten tegen de invoer van producten die door hemzelf buiten de EU en EER op de markt zijn gebracht. Dit kan natuurlijk alleen als uzelf geen toestemming heeft gegeven.  

Advocaat merkenrecht 

Is er inbreuk gedaan op uw merkenrecht, omdat iemand bijvoorbeeld uw merknaam gebruikt? Dan kunt u de hulp inschakelen van juristen en advocaten merkenrecht.  Zij kunnen u niet alleen helpen bij eventuele inbreuk op uw merkenrecht, maar ook bij de registratie van uw merk en de keuze van de juiste klassen. Met de expertise van juristen en advocaten kunt u na het vastleggen van het depot heel gericht optreden tegen inbreuk. Daarom adviseert Bouma u om voorafgaand uw merkregistratie een nauwkeurig marktonderzoek te doen. Als specialist in de bescherming van merken helpen we u hier graag bij!  

Meer informatie over merkenrecht? Bouma staat voor u klaar 

Heeft u meer inzicht gekregen over merkenrecht, maar heeft u behoefte aan aanvullende informatie? Twijfel dan niet langer en laat het ons weten! Het team van Bouma verdiept zich graag in uw situatie en vraagstukken. Aan de hand van uw doelstellingen en wensen geven we een passend advies mee en helpen we u verder waar nodig. Nieuwsgierig wat onze ervaren specialisten voor u kunnen betekenen? U kunt ons op werkdagen van maandag tot en met vrijdag bereiken via de telefoon, per mail of via dit contactformulier. We horen graag van u!