4k-wallpaper-architecture-bay-1485894 (1)

De geheimhoudingsverklaring (nda)

Met een geheimhoudingsverklaring spreekt u af dat de vertrouwelijke informatie van uw onderneming beschermd blijft! Dat maakt de verklaring verstandig in verschillende situaties, zoals bij medewerkers of samenwerkingspartners. Benieuwd wat een geheimhoudingsverklaring precies inhoudt? In dit artikel leggen we het uit.

Publication

Alles over de geheimhoudingsverklaring (nda)

Wat is een geheimhoudingsverklaring?

Een geheimhoudingsverklaring wordt ook wel geheimhoudingsovereenkomst, -beding of non-disclosure agreement (nda) genoemd. Het is een soort contract waarin de desbetreffende partij zich verbindt vertrouwelijke informatie niet openbaar te maken of te delen met andere partijen. Met andere woorden, door ondertekening van een geheimhoudingsverklaring is de ander verplicht om vertrouwelijke informatie geheim te houden. Dit maakt het mogelijk om met minder risico’s informatie met elkaar te delen.

Wanneer komt een geheimhoudingsverklaring van pas?

Een geheimhoudingsverklaring komt van pas op het moment dat u verwacht vertrouwelijke informatie te delen, waarbij het niet de bedoeling is dat deze informatie openbaar gemaakt wordt. Over het algemeen zijn er vier momenten waarin een geheimhoudingsverklaring aan te raden is:

  1. Bedrijfsovername: wanneer er interesse is in uw onderneming, heeft de desbetreffende partij vaak inzage in de fiscale, juridische, financiële en commerciële aspecten van uw onderneming. Bij een boekenonderzoek, ook wel due diligence, is een geheimhoudingsovereenkomst verplicht.
  2. Investeerders: bij nieuw ontwikkelde producten of diensten komen regelmatig investeerders kijken. Met een geheimhoudingsverklaring blijft alle informatie omtrent uw bedrijf beschermd.
  3. Opdrachtnemer: op het moment dat u een opdrachtnemer inhuurt, krijgt hij of zij vaak inzage in bedrijfsinformatie. De geheimhoudingsverklaring zorgt ervoor dat deze informatie niet openbaar wordt gemaakt.
  4. Medewerkers: als u ervan verzekerd wilt zijn dat uw personeel vertrouwelijk omgaat met de bedrijfsinformatie, is een geheimhoudingsverklaring aan te raden.

Wat staat er in een geheimhoudingsverklaring?

In de geheimhoudingsverklaring staan uiteenlopende afspraken die u maakt met de desbetreffende partij. Deze partij wordt ook wel wederpartij genoemd. Hoewel iedere verklaring andere informatie bevat, staat er in de overeenkomst in elk geval:

  • Welke partijen betrokken zijn;
  • Doel van de samenwerking tussen partijen;
  • Welke informatie vertrouwelijk is (en welke niet);
  • Op welke manier de wederpartij de informatie mag gebruiken;
  • Welke periode verbonden zit aan de geheimhoudingsplicht;
  • Consequenties wanneer de wederpartij zich niet aan de afspraak houdt;
  • Handtekeningen van alle betrokkenen.

Voorbeeld geheimhoudingsverklaring

Een geheimhoudingsverklaring kan op verschillende wijze opgesteld zijn. Dit is een voorbeeld:

Meer weten over de geheimhoudingsverklaring? Bouma staat voor u klaar

Heeft u nog vragen over de geheimhoudingsverklaring of bent u geïnteresseerd in de overeenkomst? Wacht dan niet langer en neem direct contact op met de specialisten van Bouma! Met jarenlange ervaring en een brede expertise op het gebied van merken, zijn we in staat om u gericht verder te helpen. We luisteren graag naar uw situatie en geven u op basis daarvan een passend advies mee. Nieuwsgierig naar onze uitstekende service? We zijn op werkdagen van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via ons contactformulier op onze website of per mail contact@bouma.nl. Onze locatie in Rotterdam is telefonisch bereikbaar via +31 (010)-8 209 809. Voor de vestiging in Arnhem kunt u het beste bellen naar +31 (026)82 000 82. We horen graag van u!