4k-wallpaper-architecture-bay-1485894 (1)

Red Bull heeft bekende kleuren, maar hoe die goed te registeren?

Merkregistratie van combinatie van kleuren in ruime zin niet registreerbaar.

Publication

Kleuren steeds moeilijker als merk te registeren

De kleuren blauw en zilvergrijs zijn inmiddels zeer bekend voor de energie drank van Red Bull. Deze kleuren zijn dan ook prima te beschermen als kleurmerk. Red Bull waagde met succes een poging om de kleurcombinatie blauw en zilvergrijs te registreren in de meeste ruime zin.

Op 29 juli 2019 maakte het EU Hof van Justitie echter een einde aan een langlopende procedure over de geldigheid van de merkregistratie waarbij de combinatie van de kleuren elke mogelijke vorm kon aannemen. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat deze vorm van het registreren van een merk niet mogelijk is. Het hof oordeelt dat zo’n merkregistratie te onduidelijk is. Deze manier van je merk registeren leidt tot onzekerheid bij de merkenautoriteiten en bij concurrenten. Een simpele nevenschikking van twee of meer kleuren of het noemen van twee of meer kleuren “in alle denkbare vormen” is daarom niet voldoende want het voldoet niet aan de vereisten van nauwkeurigheid en duurzaamheid. Een dergelijke beschrijving leent zich immers tot tal van verschillende combinaties, zodat de consument niet in staat is een bepaalde combinatie te vatten en te memoriseren teneinde een aankoopervaring met zekerheid te kunnen herhalen.

Registratie als merk van kleurencombinaties met  blauw en zilvergrijs “in alle denkbare vormen” blijkt te hoog gegrepen voor Red Bull

Wilt u meer weten?

Cindy Vermeulen-Ferwerda

010-8 209 809

Contact