Wat is merkregistratie?
Merkregistratie is het vastleggen van uw merk. Dit kan zowel betrekking hebben op de naam, maar ook de naam in combinatie met het logo. Merkregistraties geven u als merkhouder niet alleen de zekerheid om uw merk te kunnen blijven gebruiken, maar ook de wettelijke mogelijkheden (rechtsvorderingen) om op te kunnen treden tegen inbreuk op uw merkrechten. De voorwaarde hiervoor is dat het merk niet in conflict is met een ouder merkenrecht. Dit betekent voornamelijk dat uw merk na registratie ook echt van u is. Een ander kan de merknaam dan niet meer zonder uw toestemming registreren of gebruiken, ook al zegt diegene het merk ‘zelf te hebben bedacht’! Wilt u uw merknaam checken, merknaam registeren en/of meer informatie ontvangen? Neem dan direct contact met ons op.
Onderzoek merkregistratie
Internetzoekmachines kunnen u tegenwoordig veel vertellen over het gebruik van een merknaam die u als nieuw in te voeren merk in gedachten heeft. U doet er echter goed aan om ook vooronderzoeken door ons te laten doen in de “Merkenregisters” van de landen waar u het nieuwe merk in gebruik wenst te nemen. Een merk kunt u namelijk lang niet altijd online terugvinden, maar dat betekent nog niet dat er geen merkregistratie voor bestaat. Wij controleren dit desgewenst zorgvuldig in de voor uw merkregistratie relevante merkregisters. U kunt direct uw merknaam checken bij ons!
Schakel ons op tijd in, zodat we bij iedere naam die u voor ogen heeft, inzicht kunnen geven in het conflictrisico met oudere merkregistraties. Niet alleen identieke merken kunnen namelijk een conflict veroorzaken, ook gelijkende merken! Onze gelijkenis merkonderzoeken zijn van grote waarde als u het conflictrisico in kaart wilt brengen alvorens u een nieuw merk introduceert.
We helpen u graag met de bescherming en het onderzoek van uw merk of merknaam in en vertellen u graag of een merknaam registratie zinvol is binnen een van deze gebieden:
Wij vertellen u graag of een merknaam registratie zinvol is binnen een van deze gebieden.
Uw merknaam vastleggen
De naam van uw onderneming, product of dienst – kortom uw merknaam – wordt door uw klanten vaak het beste onthouden. Daaraan koppelen zij alle associaties die zij met uw merk hebben. Wanneer anderen uw merknaam gebruiken en negatieve associaties oproepen, dan is dit schadelijk voor uw merk. Des te belangrijker is het daarom om ervoor te kiezen uw merknaam te deponeren. Van daaruit krijgt u namelijk de mogelijkheid om uw merknaam actief te beschermen. Anderen kunnen er dan geen gebruik meer van maken en u kunt optreden tegen derden die dit wel doen. U kunt ook direct uw merknaam gratis checken bij ons!
We vertellen u graag meer over het proces bij een merknaam registreren of neem direct contact met ons op.
Merknaam deponeren: Waarom zou u daarvoor kiezen?
Het feit dat anderen geen gebruik kunnen maken van uw merknaam wanneer deze door u geregistreerd is, werd al even aangestipt. Dit is een belangrijk aspect bij de keuze om uw merknaam te deponeren en te registreren. Het is zelfs geen officieel beschermd merk totdat het geregistreerd staat. Wanneer uw merknaam op deze manier in het merkenregister staat heeft u de beschikking over de rechtsvorderingen uit de bestaande wet- en regelgeving voor het alleenrecht op die naam.
Dit betekent echter niet automatisch dat anderen er in eerste instantie geen inbreuk meer op kunnen maken, maar juist dat u de correcte en vaak enige basis heeft gelegd om hiertegen op te kunnen treden. Andersom is het vaak zo dat wanneer een ander uw merknaam gebruikt, maar deze is niet goed door u geregistreerd, u hier vrijwel niets tegen kunt doen. Andere voordelen van het laten beschermen van je merk zijn:
- Optreden tegen partijen met gelijkende woorden en/of logo’s
U kunt optreden tegen anderen die het woord of de woorden van uw merk gebruiken voor hun merk. Niet alleen exacte kopieën maar ook woorden met een grote gelijkenis vallen hieronder. Wat voor de woorden van uw nationale merkregistratie geldt, geldt ook voor het beeld of logo dat u als merk registreert.
- Besparing vergelijkbaar met verzekering
De registratie van uw merknaam vraagt om een kleine investering. Deze valt echter in het niet wanneer u deze investering vergelijkt met de kosten van een onnodig ingewikkelde gerechtelijke procedure. Met name een geschil waarbij er geen geregistreerde merknaam van toepassing is, kan lang duren en vrij prijzig uitvallen. Uw merknaam registreren kan u dus een hoop geld besparen, evenals eventuele frustratie en energie!
- Uitgebreide beschermingsmogelijkheden
Uw merknaam registreren geeft u dus de juiste juridische basis om op te treden tegen derden die uw naam willen gebruiken. Dit kan vervolgens zelfs op verschillende manieren. Zo kunt u een derde bijvoorbeeld eerst informeel verzoeken om hun merknaam te wijzigen. Het feit dat u de naam reeds geregistreerd heeft, zorgt ervoor dat de kans groot is dat de derde uw verzoek zal inwilligen.
- Waarde opbouwen en afbreuk voorkomen
De registratie van een merknaam zorgt er tevens voor dat er waarde opgebouwd kan worden. Een merknaamregistratie kan namelijk overgedragen worden en zodoende kan de waarde die u heeft opgebouwd worden verkocht. Zonder een merkregistratie is dit moeilijker omdat er dan immers niets separaat over te dragen is, maar met een merkregistratie bouwt u veilig aan de waarde van het merk. Hoe bekender en sterker het merk, hoe meer deze waard wordt.
- Gerust ondernemen
Misschien wel het belangrijkste voordeel van uw merknaam registreren is de gemoedsrust die dit oplevert. Uw merknaam is na de registratie veiliggesteld en behoort aan u toe. U hoeft zich dan ook geen zorgen meer te maken over bijvoorbeeld concurrenten die met uw merknaam aan de haal kunnen gaan zonder dat u rechtsvorderingen ter beschikking heeft om dat tegen te gaan houden. Dat is uiteraard een prettige gedachte.
Verschil merk deponeren en registreren
Het registreren van de merknaam begint met het deponeren van het merk bij een officiële overheidsinstantie zoals de BBIE. Na het deponeren en een goedkeuring is het merk geregistreerd. Uiteraard kunt u bij Merkenbureau Bouma ook de registratie van uw merk uitbesteden.
Wat zijn merkregistratie klassen?
Bij de registratie van een merk zijn er verschillende classificaties. De zwaarte van de classificatie geeft aan welke producten en diensten beschermd onder het merk vallen. In totaal zijn er 45 verschillende klassen en het is verstandig om te laten adviseren over welke klassen geschikt zijn voor uw merk. Neem dan contact met ons op.
Kan ik mijn lopende merkenregistratie wijzigen?
Bepaalde zaken bij uw merkregistratie kunnen gewijzigd worden zoals wijziging van de gemachtigde of adresgegevens. Echter kan het merk zelf nooit gewijzigd worden inclusief de naam en de klassen. Als u een wijziging aanbrengt, bijvoorbeeld aan het logo, moet u een nieuwe merkregistratie aanvragen. U kunt ook geen wijzigingen aanbrengen tijdens het vernieuwen van de bestaande registratie. Er zal echt een nieuwe merkenregistratie aangevraagd moeten worden.
Hoe lang duurt de procedure van merkregistratie?
De tijd die een merkregistratie procedure inneemt, verschilt per instantie. Bij het merkeninstantie van de Benelux is dit ongeveer 4 maanden en bij de Europese instantie is dit ongeveer 6 maanden. Voor internationale registraties is dit in het algemeen langer. Bij het internationale systeem zijn ruim 120 landen aangesloten en kan uw merk in al die landen beschermd worden.
Zelf uw beschermingsgebied kiezen
Wellicht vraagt u zich af hoe de registratie en bescherming van uw merknaam eruit ziet indien u in meerdere landen of gebieden wenst te ondernemen. Bouma is een internationaal merkenbureau en zodoende kunnen wij u met uw merknaam registratie voor ieder land van dienst zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw registratie te verwezenlijken.
U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een merknaamregistratie in de Benelux, de Europese Unie, nationaal of voor een internationale registratie.